Share

Bucătăria vegană și raw vegană capătă din ce în ce mai mult interes și adepți, fiind o variantă ideală pentru dieta sănătoasă și prietenoasă cu mediul. Am stat de vorbă cu Fadia al Atar, fondatoarea unuia dintre primele restaurante de acest fel deschise în București, despre începuturile business-ului, despre planurile de viitor și despre o academie unde poți învăța și tu tainele acestei bucătării, pe care să le pui în practică la rândul tău.

Cum a pornit ideea restaurantului Rawdia? A existat o persoană sau un moment anume al vieții care te-a inspirat să creezi aceste produse?

A fost un proces neplanificat, destul de lung. La un moment dat, am realizat că în preferințele și alegerile mele culinare nu se mai regăseau carnea și laptele, așa că am decis să mă informez asupra unor alternative căutând online, deoarece, la acel moment, nu cunoșteam persoane cu care să pot schimba păreri sau rețete.

Am avansat în căutările mele și mi-am dat seama pe parcurs că îmi face mare plăcere să gătesc cu legume și fructe, am descoperit gusturi noi și o mare diversitate de preparate. Soțul meu, văzându-mi entuziasmul, m-a încurajat să încerc un business în această direcție, am trecut la treabă și așa s-a născut brandul Rawdia, un concept pe care publicul l-a apreciat încă de la început cu entuziasm, amintindu-mi mereu de experiența mea personală.”

A trecut prin mai multe etape dezvoltarea business-ului? Există în planuri vreo extindere către alte orașe, în afară de București, Brașov, Cluj și Sibiu, sau în alte țări?

”Business-ul a trecut prin mai multe etape și încă ne aflăm în plin proces de dezvoltare. În 2012, am deschis locația din Puțul lui Zanfir, însă cu un spațiu redus față de ce avem în prezent. Era singura soluție posibilă, fiind proprietate personală, și luasem în considerare doar oferirea serviciului de take away. În mai puțin de un an, am simțit nevoia de a ne extinde și cu servicii de restaurant, astfel încât am amenajat tot spațiul pe care îl aveam la dispoziție și am deschis și restaurantul în februarie 2013. Am început apoi să oferim și abonamente și să colaborăm cu diferite companii pentru livrarea comenzilor.

Pe lângă francizele actuale pe care le avem (în Brașov, Sibiu și Cluj), suntem în discuții pentru a deschide francize la nivel național în Constanța și Iași și, începând cu ianuarie 2021, va fi disponibilă și oferta pentru francize internaționale.

Din nevoia de personal calificat în bucătăria vegetariană și din dorința de a educa în continuare, am creat Rawdia Academy. În prezent, suntem la a cincea grupă de cursanți, care a început pe 14 septembrie 2020 și se va încheia în decembrie 2020.”

Care este cel mai solicitat produs și cum vă adaptați feedback-ului pe care îl primiți de la clienți?

”Cel mai solicitat produs a fost de la început și rămâne, în continuare, brânza din caju. Produsele noastre se adresează celor care caută să descopere sau să adopte un stil de alimentație sănătos și curat, iar feedback-ul primit de la clienți a fost cel care ne-a construit meniul, diversitatea preparatelor și pachetele de sevicii oferite. Dacă la început, atunci când am deschis, meniul nostru era exclusiv raw vegan, la acest moment este în proporție de 60% vegan și 40% raw vegan.”

Ce locuri apreciezi în zona Floreasca? Există spații pe care le frecventezi des pentru relaxare, cumpărături sau pentru calitatea produselor?

”Cartierul Floreasca este extrem de ofertant pentru petrecerea timpului liber și pentru servirea mesei. Apreciez, în mod special, diversitatea restaurantelor din punct de vedere al specificului acestora.”

Perioada aceasta a fost o provocare pentru noi toți. S-a schimbat ceva în comportamentul clienților?

”Nu am observat schimbări dramatice în comportamentul clienților noştri, nu cred că au loc într-un timp așa de scurt, chiar și în condițiile de față.  Perioada aceasta a fost pentru mine una de învățare despre cum să facem față unei situaţii cu multe multe necunoscute.”


Ce este Rawdia Academy

Vrei să înveți cât mai multe informații despre bucătăria vegană și vegetariană de la specialiști cunoscuți și să prepari rețete cât mai diverse și mai gustoase? Noi am răspuns afirmativ la această provocare și ne-a plăcut experiența! Urmează cursul de bucătar specialist vegetarian dietetician la această academie. Timp de trei luni, vei îmbina teoria cu practica, alături de formatori specializați:

Conf. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic în nutriție și igiena alimentației, îți va oferi răspuns la veșnica întrebare “De unde îşi iau veganii proteinele?” (cu informații esențiale despre proteine, lipide, minerale, vitamine și glucide), îți va explica importanța cerealelor și pseudocerealor, a surselor neconvenționale de substanțe nutritive precum Chlorella și Spirulina, va vorbi despre impactul deficienței de B12 la vegani, despre biodisponibilitate și multe altele.

Chef Ştefan Niţă te va introduce în tainele ciocolatei artizanale, pe care o vei pregăti împreună cu el, din cele mai simple și savuroase ingrediente.

Iulia Cristache te va învăța să prepari cele mai cool rețete vegane: rulouri cu quinoa și alge nori, quiche cu broccoli sau spanac, brânza de caju, icre de amaranth, sarmale și pizza vegană, tiramisu, tort de ciocolată, de fructe de pădure sau cioco-caramel, snickers, cozonac și pască raw, budincă de chia, bomboane, sucuri și smoothie-uri, și multe altele.


Daca ți-am făcut poftă pentru savurarea preparatelor din bucătăria vegană și raw vegană, restaurantul Rawdia cu mica terasă te așteaptă pe Str. Puţul lui Zamfir 50-52, pentru #takeaway sau #delivery de luni până vineri, între 09.00 – 19.00 și sâmbătă, între 12:00 – 17:00.

Share